Erik William Bryggman (1891-1955).

-Hän oli yksi varhaisimmasta funktionalismin edustajista suomalaisessa arkkitehtuurissa.

-Bryggmanin varhaiselle tuotannolle on ominaista 1920-luvun suomalaista arkkitehtuuria leimannut uusklassismi.  Symmetria ja antiikin vaikutteet olivat selkeästi esillä hänen töissään. 

-Bryggmanin 1920-luvun klassismi on huomattavan värikästä. Siitä kertovat kattomaalaukset, mutta myös Bryggmanin suunnittelemat punaisella, keltaisella ja kullalla koristellut huonekalut.

-Hänet on usein leimattu Alvar Aallon vastakohdaksi. ryggman oli vaatimaton ja syrjään vetäytyvä, toisin kuin Alvar.

-Suunnitteli kirkkoja, sairaaloita, urheilurakennuksia, ylioppilastalon, vesitornin, turistihotellin, kirjastoja, tyyppitaloja, aseman, messuhallin, liiketaloja ja korkeakoulurakennuksen ym.

-Hän rakasti puita. Esimerkiksi Åbo Akademin Kirjatornin suunnittelussa hän otti huomioon tontin tuuhean puuston ja sijoitti uudisrakennuksen entisen rakennusten paikalle, niin että "rehevä kasvillisuus on voitu säilyttää, ja auttaa siten tämän uuden tulokkaan verhoamista kauniiseen vehreyteensä".

-Suurin osa Bryggmanin rakennuksista on Turussa. Sotien jälkeen Bryggman suunnitteli työväenasuntoalueen Turun Pansioon. Tämä puinen rivitaloalue on edelleen laajin näyte hänen arkkitehtuuristaan.

250px-Åbo_Akademis_bibliotek.jpg  

 968644.jpg

Bryggmanin suunnittelema Hospits-Betel Turun Yliopistonkadulla. Talossa toimii arkkitehdin mukaan nimetty ravintola. Kuva: http://fi.wikipedia.org/wiki/Erik_Bryggman